Deserowe wino to inaczej wino słodkie lub półsłodkie o wysokim poziomie koncentracji cukrów. Są to zazwyczaj mocne wina – mają zazwyczaj między 14 a 22% zawartości alkoholu. Najlepsze wina produkowane są w Hiszpanii, Portugalii, Grecji i we Włoszech. Ze względu na lokalizacje nazywane są winami południowymi. Nie są one dietetyczne, mają stosunkowo dużo kilokalorii. Spowodowane jest to wysoką zawartością cukru. Uśredniając 100 ml wina deserowego to ok. 160 kcal.
Wina te zazwyczaj podaje się je po jedzeniu. Pasują do ciast, podwieczorków czy owoców. Często podaje się je również w wersji „solo”, czyli bez żadnego dania – na taką wersję decydują się niektórzy koneserzy. Podając wino musimy pamiętać o kilku zasadach – serwowane wino powinno być przynajmniej tak słodkie jak jedzony posiłek oraz jedzenie, które jemy nie powinno być słodsze niż pite do niego wino. Jest jednak pewne odstępstwo od tej reguły. Możemy serwować je z wyrazistymi serami pleśniowymi, np. Roquefort czy Stilton. Ostry smak serów zostanie złagodzony przez słodkość wina.
Decydując się na zakup deserowego wina warto zwrócić uwagę na takie rodzaje jak sherry, madera, porto czy samos. Według koneserów to te wina są najlepsze. Są najbardziej cenione ze względu na optymalną wartość cukru – 4-6%. Wśród nich znajdziemy zarówno wina białe jak i czerwone. Swoją słodycz zawdzięczają naturalnym procesom, ale w ofercie win deserowych znajdziemy również takie, które są dodatkowo dosładzane lub nawet wzmacniane dodatkowym alkoholem.
Deserowe wino to dobry pomysł na prezent. Mogą długo leżakować oraz długo dojrzewać. Pamiętajmy aby przechowywać wina w pozycji pionowej.